Használt autó vásárlási tanácsok

Használt autó vásárlás előtt áll?

Az alábbiakban megemlítünk néhány hasznos tanácsot, melyeket érdemes elolvasni, mielőtt használt autót vásárol:

  • Először döntsük el azt, hogy a megvásárolni kívánt autót milyen célra szeretnék használni, mekkora fenntartási költséget szánunk az autóra, illetve egyáltalán milyen összeget szánunk álmaink használt autójára, valamint azt is, hogy az autót általában rövid, vagy hosszú távon akarjuk majd használni.
  • Ha mindezt eldöntöttük, akkor érdemes felkeresni a magyarországi használt autó hirdetési oldalakat – használt autó kínálatunkat itt tekintheti meg – ahol több száz ellenőrzött használt autó apróhirdetés közt válogathat.
  • Tapasztalatunk, és egyéb közvéleménykutatás szerint nem érdemes közösségi oldalakon hasznát autót vásárolni, mivel ezen hirdetések egyáltalán nincsenek ellenőrizve, és a felhasználók, nepperek egy-egy általuk kreált nick név mögé bújva próbálják becserkészni áldozatukat, és eladni egy esetlegesen hibás használt autót, azaz az esetek többségében a vevő pórul jár!
  • Ha legfőképpen arra keresünk eladó használt autót, hogy napi rendszerességgel az amúgy nem messze lévő munkahelyünkre bejárjunk dolgozni, vagy éppen a gyerekeket elvigyük iskolába, érdemes a benzines autó mellett dönteni, mivel a dízel autók nem igazán alkalmasak a rövid távú igénybevételre, mert a porlasztók elkormolódnak, és ennek a javítási költsége igen magas. A dízel autók viszont kisebb fogyasztás mellett alkalmasak hosszabb távú igénybevételnek.
  • Szóval, ha megtaláltuk a megfelelő eladó használt autót, akkor érdemes, még mielőtt elmennénk azonnal megnézni, hacsak nincs közel, telefonon érdeklődni az eladótól az autó állapota, használtsága, értem itt az alatt, hogy ő konkrétan hol, és milyen körülmények közt, mire használta az autót. Már ekkor érdemes megkérdezni, hogy az autó mióta van a tulajdonában, kérdezzünk meg az autó rendszámát, a kilóméter óra állását, és ezeket az adatokat írjuk le egy papírra.
  • Ha ez megvan, akkor az eladó használt autó adatait - forgalmi rendszám, gyártmány, megnevezés, típus, az autó elsődleges színe, színkódja, az autó forgalomban van-e, kilométeróra állás és annak rögzítési időpontját, valamint azt hogy az autó körözés alatt áll-e - le tudjuk ellenőrízni ezen a linken keresztül.
  • Ez a lekérdezés ugyan nem ingyenes, de pár száz forint ellenében lekérhetőek a használt autó adatai, így biztosak lehetünk abban, hogy a mevásárolt használt autót a későbbiekben nem veszik ki a popónk alól pl.: a NAV, vagy egyéb más hatóság, illetve a kapott adatokból már akkor meg tudjuk állapítani az eladó szavahihetőségét, és esetleg azt is, hogy egy becsületes a saját autóját eladni szándékozó eladóval, vagy éppen egy nepperrel van dolgunk.
  • Az így megszerzett adatok birtokában eldönthetjük, hogy elmegyünk, és személyesen is megnézzük álmaink használt autóját - még egy jó tanács - mielőtt elindulnák eme hosszú, és nem éppen kockázatoktól mentes útra, érdemes a vásárlási kockázatot még jobban csökkenteni, és ezt úgy tudjuk kivitelezni, hogy megkérünk egy ismerős, barát autó szerelőt, hogy jöjjön el velünk, és ő is nézze meg az eladó használt autót. Ha nincs ilyen ismerős, akkor vannak fent a neten erre specializált szakemberek, akik igaz nem ingyen, de elmennek a vevővel megnézni, és átvizsgálni az eladó használt autót.
  • Ha megnéztük az eladó használt autót, illetve a szakember is átvizsgálta, és mindannyian megfelelőnek találtuk, az autót megvásárolhatjuk, de ezzel még nincs vége a költekezésnek, ezért még a vásárlás előtt érdemes kb. 100.000 Ft-ot elkülönítenünk az átírási és egyéb illetékekre - a teljes átírási költséget itt azonnal ki tudja számolni!
  • Megvettük, és haza vittük álmaink használt autóját, de mielőtt ebbe túlságosan beleélnénk magunkat, vigyük el egy autó szerelő műhelybe, és cseréltessük le az olajat, az olajszűrőt, valamint a vezérlést nézessük át, még akkor is, ha az eladó azt mondta, hogy azok nemrég lettek cserélve.

Jelen cikkünkkel szeretnénk ha Ön biztonsággal, és megelégedettséggel ülne bele leendő használt autójába, melyet a mi segítségünkkel a Hirdetés ingyen segítségével vásárolt meg.

Balesetmentes közlekedést kívánunk!